Ревю на "Гондолата на времето" от Ева Фьолер



Преди да започна да пиша за „Гондолата на времето” от Ева Фьолер, ще кажа, че точно такава книга исках да прочета – увлекателна, разпускаща, но и пълна с напрежение и загадки. След неизбежните паралели с поредицата „Скъпоценни камъни” и конкретно „Рубиненочервено” установих, че двете книги нямат нищо общо помежду си освен мотива за пътуването във времето – тема, която винаги много ме е интригувала, затова тази книга ми дойде тъкмо навреме. 
Не знам откъде да започна, защото книгата ме впечатли изключително дълбоко – още от началото тя въвлича читателя във водовъртеж от събития и го хвърля в едно шеметно приключение в ренесансовата Венеция. Задължително трябва да отбележа колко добре авторката е пресъздала атмосферата на този великолепен град – историческите факти за Венеция, които бяха винаги поднесени на място и прекрасните описания на архитектурата и пейзажите в града ме караха да се почувствам, сякаш наистина съм там и съм част от историята. „Гондолата на времето” ме заведе на пътешествие в приказната Венеция, която бе чудесен фон за развитието на събитията в книгата и нейната атмосфера бе една допълнителна „подплата” към романтичния привкус на книгата. 

Със смайваща точност и историческа компетентност Ева Фьолер е запечатала духа на миналото, който е изключително важен за сюжета на четивото – тя неусетно ни пренася в XV век, където внушителната архитектура, пищните облекла и – за съжаление – липсата на хигиена са ежедневие. За разлика от някои автори на исторически романи, където портретът на миналото е някак пресилен и изкуствен, в „Гондолата на времето” Ева Фьолер така изкусно го преплита с историята, че той се явява една напълно естествена част от сюжета. Така би трябвало да бъде, тъй като 95% от действието на книгата се развива в миналото.


И така – главната ни героиня е 17-годишната Ана, която прекарва лятната си ваканция във Венеция. По време на знаменитата Историческа регата в града, тя е бутната във водата и веднага след това издърпана в загадъчна червена гондола, която се оказва ключов елемент от историята. Ана не подозира нищо от това, което ще се случи през следващия един месец – не и докато всичко около нея се завърта и тя се събужда в 1499 година. Оттам нататък героинята попада в шеметна въртележка от опасности и рисковани постъпки, принудена е да се справи сама в епоха, където добре познатите й технологии не са дори и сънувани, всяка следваща крачка в непознатия за нея свят на миналото я обърква все повече и в съзнанието й изникват все повече въпроси. Разбира се, попадането на младата германка в миналото съвсем не е случайно, защото тя има важна мисия за изпълнение, която би могла да промени хода на събитията и следователно – бъдещето. Случайно или не, пътищата й постоянно се пресичат с убийствено чаровния Себастиано, чиято мистериозна същност отначало изнервя и обърква Ана, но впоследствие тя започва да изпитва силни чувства към него.

Изключително приятна за мен бе щипката романтика в цялата история, която се вписваше толкова добре, че ме караше да копнея за още романтични сцени между Себастиано и Ана. Сякаш това бе единственото, което не ми достигна в книгата – тяхната връзка бе толкова непринудена и очарователна, отношенията им бързо се сближиха, но ми се искаше да има още няколко сцени, в които двамата се опознават, водят по-задушевни разговори, но дори и така, прехвърчащите между тях искри много ме зарадваха и ме накараха да се усмихвам многократно.

Ана е изключително естествена героиня, което помага на всеки читател да припознае себе си в нея – изтъкнати са и добрите, и недотам добрите страни на характера й, нейната смелост, която се изразяваше и в това да си признае, че често се страхува. Със своята решителност и жертвоготовност, както и с неподражаемото си чувство за хумор, тя веднага ми се превърна в любимка, защото открих много общи черти между нея и себе си. Хареса ми много как авторката е изградила нейния образ и личностното й израстване, което тя бе принудена да изживее през единия месец, прекаран в миналото. Той сякаш бе огромен скок напред за Ана в себепознанието й, защото в началото виждаме едно обикновено, незаинтересовано от училището момиче, а накрая на книгата то вече се е превърнало в една силна и смела героиня, която не се бои да се изправи срещу страховете си. 

Себастиано съчетава в себе си всички черти, които аз търся в мъжките персонажи – смелост, чувство за хумор, мистериозност, джентълменско поведение и чувствителност. Наистина си струва човек да чете за герои като него, щом след първите му няколко появи в книгата се влюбих. Това, което го прави още по-очарователен, е фактът, че той не бе и съвсем идеализиран от типа на „момчето с безупречни маниери, което е перфектно обучено да пътува в миналото и да разрешава проблемите на другите герои”. 

Второстепенните персонажи също бяха прекрасни, чудесно изградени и много се привързах към тях – толкова, че ми бе изключително трудно да затворя и оставя книгата. Бартоломео, Клариса, Мариета и Тревизан определено  много ще ми липсват в следващата книга.

„Гондолата на времето” е едно прекрасно четиво, преплитащо в себе си чертите на фентъзи, мистерия, романтика и исторически роман, което ще ви плени от първите страници и ще ви държи в напрежение до края, до последните развръзки. Историята е поднесена с несравнимо чувство за хумор, а от всяка страница лъха духът на Венеция, която е изградена удивително реално пред очите на читателя. На места авторката набляга много на описанията, които много допринасят за ярката представа за града и историческия фон, но може би леко забавят действието. Което никак не е лоша черта на книгата, предвид шеметно развиващите се събития и непреставащия екшън. С водещото се от първо лице повествование, историята е разказана от името на Ана, авторката постига достоверност и образност на разказаното. Стилът на писане на Ева Фьолер е ненатоварващ, приятен и увлекателен, способен да прикове вниманието на читателя и да го държи ангажиран до последната страница. Перфектното четиво за всеки любител на гореизброените жанрове, „Гондолата на времето” е най-добрият избор за лятна книга, която съчетава в себе си всичко, което аз търся в една наистина добра книга. Заслужена оценка 5 от 5 звезди! 

Сърдечни благодарности на издателство Ибис за предоставената възможност да прочета тази прекрасна книга! 

Коментари