сряда, 6 юли 2016 г.

Ревю на "Гондолата на времето" от Ева ФьолерПреди да започна да пиша за „Гондолата на времето” от Ева Фьолер, ще кажа, че точно такава книга исках да прочета – увлекателна, разпускаща, но и пълна с напрежение и загадки. След неизбежните паралели с поредицата „Скъпоценни камъни” и конкретно „Рубиненочервено” установих, че двете книги нямат нищо общо помежду си освен мотива за пътуването във времето – тема, която винаги много ме е интригувала, затова тази книга ми дойде тъкмо навреме. 
Не знам откъде да започна, защото книгата ме впечатли изключително дълбоко – още от началото тя въвлича читателя във водовъртеж от събития и го хвърля в едно шеметно приключение в ренесансовата Венеция. Задължително трябва да отбележа колко добре авторката е пресъздала атмосферата на този великолепен град – историческите факти за Венеция, които бяха винаги поднесени на място и прекрасните описания на архитектурата и пейзажите в града ме караха да се почувствам, сякаш наистина съм там и съм част от историята. „Гондолата на времето” ме заведе на пътешествие в приказната Венеция, която бе чудесен фон за развитието на събитията в книгата и нейната атмосфера бе една допълнителна „подплата” към романтичния привкус на книгата. 

Със смайваща точност и историческа компетентност Ева Фьолер е запечатала духа на миналото, който е изключително важен за сюжета на четивото – тя неусетно ни пренася в XV век, където внушителната архитектура, пищните облекла и – за съжаление – липсата на хигиена са ежедневие. За разлика от някои автори на исторически романи, където портретът на миналото е някак пресилен и изкуствен, в „Гондолата на времето” Ева Фьолер така изкусно го преплита с историята, че той се явява една напълно естествена част от сюжета. Така би трябвало да бъде, тъй като 95% от действието на книгата се развива в миналото.


И така – главната ни героиня е 17-годишната Ана, която прекарва лятната си ваканция във Венеция. По време на знаменитата Историческа регата в града, тя е бутната във водата и веднага след това издърпана в загадъчна червена гондола, която се оказва ключов елемент от историята. Ана не подозира нищо от това, което ще се случи през следващия един месец – не и докато всичко около нея се завърта и тя се събужда в 1499 година. Оттам нататък героинята попада в шеметна въртележка от опасности и рисковани постъпки, принудена е да се справи сама в епоха, където добре познатите й технологии не са дори и сънувани, всяка следваща крачка в непознатия за нея свят на миналото я обърква все повече и в съзнанието й изникват все повече въпроси. Разбира се, попадането на младата германка в миналото съвсем не е случайно, защото тя има важна мисия за изпълнение, която би могла да промени хода на събитията и следователно – бъдещето. Случайно или не, пътищата й постоянно се пресичат с убийствено чаровния Себастиано, чиято мистериозна същност отначало изнервя и обърква Ана, но впоследствие тя започва да изпитва силни чувства към него.

Изключително приятна за мен бе щипката романтика в цялата история, която се вписваше толкова добре, че ме караше да копнея за още романтични сцени между Себастиано и Ана. Сякаш това бе единственото, което не ми достигна в книгата – тяхната връзка бе толкова непринудена и очарователна, отношенията им бързо се сближиха, но ми се искаше да има още няколко сцени, в които двамата се опознават, водят по-задушевни разговори, но дори и така, прехвърчащите между тях искри много ме зарадваха и ме накараха да се усмихвам многократно.

Ана е изключително естествена героиня, което помага на всеки читател да припознае себе си в нея – изтъкнати са и добрите, и недотам добрите страни на характера й, нейната смелост, която се изразяваше и в това да си признае, че често се страхува. Със своята решителност и жертвоготовност, както и с неподражаемото си чувство за хумор, тя веднага ми се превърна в любимка, защото открих много общи черти между нея и себе си. Хареса ми много как авторката е изградила нейния образ и личностното й израстване, което тя бе принудена да изживее през единия месец, прекаран в миналото. Той сякаш бе огромен скок напред за Ана в себепознанието й, защото в началото виждаме едно обикновено, незаинтересовано от училището момиче, а накрая на книгата то вече се е превърнало в една силна и смела героиня, която не се бои да се изправи срещу страховете си. 

Себастиано съчетава в себе си всички черти, които аз търся в мъжките персонажи – смелост, чувство за хумор, мистериозност, джентълменско поведение и чувствителност. Наистина си струва човек да чете за герои като него, щом след първите му няколко появи в книгата се влюбих. Това, което го прави още по-очарователен, е фактът, че той не бе и съвсем идеализиран от типа на „момчето с безупречни маниери, което е перфектно обучено да пътува в миналото и да разрешава проблемите на другите герои”. 

Второстепенните персонажи също бяха прекрасни, чудесно изградени и много се привързах към тях – толкова, че ми бе изключително трудно да затворя и оставя книгата. Бартоломео, Клариса, Мариета и Тревизан определено  много ще ми липсват в следващата книга.

„Гондолата на времето” е едно прекрасно четиво, преплитащо в себе си чертите на фентъзи, мистерия, романтика и исторически роман, което ще ви плени от първите страници и ще ви държи в напрежение до края, до последните развръзки. Историята е поднесена с несравнимо чувство за хумор, а от всяка страница лъха духът на Венеция, която е изградена удивително реално пред очите на читателя. На места авторката набляга много на описанията, които много допринасят за ярката представа за града и историческия фон, но може би леко забавят действието. Което никак не е лоша черта на книгата, предвид шеметно развиващите се събития и непреставащия екшън. С водещото се от първо лице повествование, историята е разказана от името на Ана, авторката постига достоверност и образност на разказаното. Стилът на писане на Ева Фьолер е ненатоварващ, приятен и увлекателен, способен да прикове вниманието на читателя и да го държи ангажиран до последната страница. Перфектното четиво за всеки любител на гореизброените жанрове, „Гондолата на времето” е най-добрият избор за лятна книга, която съчетава в себе си всичко, което аз търся в една наистина добра книга. Заслужена оценка 5 от 5 звезди! 

Сърдечни благодарности на издателство Ибис за предоставената възможност да прочета тази прекрасна книга! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар